Overlocktips

Att trä en Singer overlock…

Jag får många förfrågningar om hur man trär, syr och använder en Singer overlock. Varför? Jo, till och från så har en matvarukedja sålt just denna maskin till ett mycket lågt pris. Det är roligt, eftersom det gjort att många fått förmånen att äga en overlock som annars kanske inte hade satsat på en sådan. Baksidan är att en matbutik inte kan ge den service och information om maskinen som en bra symaskinsförsäljare kan. Även om man köpt sin maskin över nätet av en symaskinsförsäljare här i Sverige, så kan man ju ringa och få råd, vilket man ofta kan behöva som ny overlocksägare.

Är man van vid att sy på en overlock så är den enkel och smidig att använda, snyggt blir det ju också, men är man nybörjare så förstår jag att man kan tycka att det är lite krångligt och svårt. Här kommer mina bästa nybörjar-overlock-tips:

 • Absolut INGA knappnålar när du syr på overlock! Använd gärna limpenna för tyg eller tråckla förhand med stora stygn. Har du sytt över en knappnål (med overlockskniven) en gång, så behöver knivarna slipas! Jag har använt overlock till och från i 35 år och har fortfarande aldrig knappnålar i tyget när jag overlockar!
 • Fotografera alla inställningar på maskinen när den syr fint. Bra komihåglapp, speciellt om du har klåfingriga barn hemma.
 • Använd den 4-trådiga overlocken till allt tills du är kompis med maskinen och känner dig trygg med den, sen kan du ta nästa steg och lära dig att sy t ex rullfåll.
 • Skippa att använda pressarfotslyften helt, gör som sömmerskan, lyft foten med tummen. Det är lätt att man glömmer den uppe och sen är det lätt att glömma att sänka ner den. Detta kan leda till att man får trä om maskinen.
 • Du hittar hur du fäster tråden bland mina gamla instruktionsfilmer. (#38 och #40)
 • Hur du trär din nya Singer overlock, ja det visar jag i klippet här:

Lycka till!

/Christina ❤

Annons

2 kommentarer på “Att trä en Singer overlock…

 1. Hej! Tack för bra nybörjarttips. Jag har precis en sån maskin och skulle bli jätteglad om du vill göra ett klipp med hur du gör rullfåll med den, steg för steg.
  Ha det bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s