Fållar & kanter · Sy i trikå

Bandkanta trikå UTAN bandkantare

Just nu pratas det mycket i sykretsar, framförallt på Facebook om ‘bandkantare’ och om ‘coverlock’ (även kallad cl och cover) och frågor når mig typ: Måste man verkligen ha dessa om man ska sy i trikå? Nej, det är klart att man inte måste det, även om de är roliga att sy på. Under många år, främst på 90-talet, ritade jag mönster och sydde upp modeller till veckotidningen Allers som ofta hade symönster som man kunde beställa gratis eller för en liten peng. Då sydde jag väldigt mycket barnkläder till dem, men någon cover eller bandkantare hade jag inte, jag klarade mig utmärkt med tvillingnål. Nu har jag gjort ett litet klipp där jag visar hur jag syr en proffsig bandkantad halsringning på en vanlig hushållsmaskin. Alla symaskiner som kan sy sicksack kan också användas med en dubbelnål. Trä maskinen som vanligt men med två trådar, avsluta med en tråd i varje nål. OBS! Du måste sy raksöm och ha nålpositionen i mitten!

Lycka till! /Christina ❤

 

Annons

2 kommentarer på “Bandkanta trikå UTAN bandkantare

  1. Vilket bra tips! Riktigt snyggt! Ett problem för mig med tvillingnålen är att tyget mellan nålarna blir upphöjt ( och ibland spricker sömmen efter en användning) vad gör jag för fel? Kan man kanta med trestegs-zick zack istället för med tvillingnål?

    Gillad av 1 person

    1. Hej Linnea! Man kan inte dra så hårt i en söm med tvillingnål som den som är gjord med en coverlock/på fabrik. Man får vara lite försiktig, dessutom bör man ha en stark undertråd av polyester. Släpp lite på trådspänningen, då brukar det bli bra. Självklart kan du sy med sicksack, trestegssicksack eller en mönstersöm, om du vill! 🙂 /Christina ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s