Önskefilmer · Medeltidssömnad · Sy dragkedjor · Sy fickor

En nästan osynlig ficka med dold dragkedja

Jag får många mejl med önskemål om tutorials (instruktionsfilmer) av olika slag och en av de allra vanligaste önskningarna är att göra en ficka med dragkedja i en sidsöm, gärna i ett befintligt plagg. Detta står alltså högt upp på er önskelista.

Nu har jag i vår sytt ett flertal medeltids-/vikingatidsinspirerade plagg som jag tänkt använda på medeltidsevent. Jag låter mig inspireras av gamla plagg och syr mixat mellan gamla hantverkstekniker (t ex tillskärning, broderier och brickvävning, samt alla fållar mm) och nya (t ex med symaskin och overlock). Jag har funderat mycket på att jag skulle vilja ha en ‘säkerhetsficka’ gömd i mina kläder. Idag gjorde jag slag i saken och sydde en sådan i min fina blå överklänning i linne (den borde varit sydd i ylle om den skulle varit mer historiskt korrekt). Så nöjd jag blev! Min mobil och ett fodral för kort och legitimation får perfekt plats! Visst ska jag ha en tidstypisk väska också, men där ska jag ha lite handkassa och annat smått och gott har jag tänkt.

Självklart kan du sy en ficka på samma sätt på ett modernt plagg. Om du ska sy i trikå (eller töjigt/löst vävt tyg) måste du förstärka kanten med tunt mellanlägg på baksidan (typ sewingtape) annars kommer det att bli väldigt bubbligt i övrigt gör du på samma sätt. Det var relativt enkelt och gick ganska snabbt.

Symaskinen är riktigt fin på altanen, bara så du vet 😉 = klart man kan sy fast det är fint väder!

Jag önskar dig en härlig syvecka!

/Christina ❤

 

2 kommentarer på “En nästan osynlig ficka med dold dragkedja

Lämna en kommentar