Bindor till flickor i Kenya · Lite av varje · Sy små ting

Idag har jag haft mitt livs bästa lektion!

Jag har varit lärare i över 20 år, men idag har jag haft min allra bästa lektion någonsin! Vi har temavecka ‘Arbetsliv’ för åk9 denna vecka eftersom eleverna inte kan gå ut på PRAO i år pga Covid-19. Mina kollegor var lite pessimistiska när jag berättade att jag skulle leka syfabrik med eleverna och att de skulle sy bindor till flickorna i Nairobis slum efter löpandeband-principen. Kollegorna trodde att eleverna skulle tycka att detta var tråkigt. Tji fick de! Eleverna i 9A idag tyckte att detta var veckans roligaste lektion. Jag hade ställt upp 6 olika ‘stationer’ med olika moment och förberett så att alla kunde starta på utsatt tid. Jag presenterade alla stationerna, sen fick eleverna välja själva. Under lektionen skiftades de om utan att jag behövde blanda mig i. Vilken energi! De ville dessutom att vi skulle göra detta en gång i månaden, för det var så kul! Jag överhörde dessutom flera elever som sa till sina kompisar att de upptäckte att de blev duktigare på att sy nu! Jag gick bara runt och njöt! Tänk, så kan också en dag på jobbet se ut. Hur blev då resultatet? Jag trodde att de tillsammans skulle sy kanske 12-14 bindor på lektionen (ca 60 minuter effektiv tid). Men de sydde hela 38 stycken + att de förberedde för massor av bindor som eleverna i morgon ska sy. Självklart pratade vi om hur flickorna i Nairobis slum har det när de har mens och vilken skillnad dessa bindorna gör för dem. Jag berättade att jag håller på att sy trosor till dem, så att de kan använda bindorna sen. Då ville eleverna sy trosor på nästa slöjdlektion. De berättade dessutom att de samtalat hemma om detta. Det värmer mitt hjärta jättemycket.

Om någon vill göra detta med sina elever i skolan och vill ta del av det material jag gjort (skyltar och sånt) så hittar du materialet här: Tema arbetsliv

Vill du själv sy bindor så hittar du länken här: Bindor med vingar Bemärk att tygbitarna ska klippas 18×25 cm.

Bindorna skickas till: Christinas sytips, Parkgatan 8, 26574 Hyllinge. Jag kommer att själv tillsammans med Healthy Thinking International ta med bindorna till Nairobi i början av nästa år och dela ut dem där.

Varför är detta så viktigt? Jo, för flickorna kan inte gå i skolan om de inte har mensskydd. Därför är detta så viktigt för deras framtid! Tillsammans gör vi skillnad!

Idag kommer jag att somna lite extra varm om hjärtat

Bidrag till material och till frakten till Kenya: Swish 0705673373 Christina Palmqvist

Kram Christina

PS. Alla elever är tillfrågade om jag får visa bilderna. Elever som inte ville vara med på bild är därför inte med här.

Annons

11 kommentarer på “Idag har jag haft mitt livs bästa lektion!

 1. Så fantastiskt! Som lärare själv så värmer det mitt hjärta också! Mer verklighetsnära undervisning behövs i skolan!

  Gilla

 2. Härligt! Säkert viktigt för eleverna att känna att de gör verklig nytta för någon annan
  och att göra med ”löpande band teknik” så de får känna att de kanske är lite ute i arbetslivet, i alla fall.

  Gilla

 3. Slöjden i och för solidaritet!
  För och i handling allas lika värde till en dräglig vardag.
  Så klart eleverna levererar!
  Alla kan och vill under förutsättning att vi lärare tror på våra elever.
  Att vi ger dem tid och möjlighet.
  I slöjdämnets kursplan ryms hela världen. Så tacksam att du och dina elever synliggör detta för alla oss andra.
  TACK!

  Gilla

 4. Hej! Jag har många kontakter i Kenya då jag själv bott i Nairobi i perioder och ser ytterligare behov av bindor där. Ska därför försöka ge mig på att sy. Jag har några frågor:
  1. Varför behövs bomullsjersey? Går det att använda ett vävt tyg istället?
  2. Går det att använda ”kisskydd” istället för PUL?

  Blir väldigt inspirerad av ditt arbete! Heja dig och de du engagerar!

  Gilla

 5. Fantastiskt! Jag undervisar inte själv, men ett bidrag till frakten kommer på Swish. Du gör så mycket nytta, både för flickor där och här hemma.

  Gilla

 6. Inspirerande! Vi har temavecka här under hösten när jag tänkte göra samma upplägg för alla årskurserna. Så tacksam att du redan tänkt ut allt här dessutom. Det här ska bli spännande. Funderar på de två varianterna med och utan vingar, i ett annat inlägg skrev du att det var bäst utan vingar men personligen skulle jag föredra med vingar. Hmm…
  Men sen är frågan var vi ska skicka dem sedan. Har du fortfarande insamling?!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s