Lite av varje

En ny miljövänlig återvunnen fiber är på gång!

Just nu är textilier en större miljöbov i världen än flyget, det är ju helt galet, eller hur? Endast en procent av alla textilier som produceras idag återvinns till nya kläder. Resten läggs på soptippar eller bränns.

Nu har det svenska företaget Renewcell kommit på hur man kan återvinna gamla textilier och koka ihop dem till nya cellulosafibrer (typ viskos och Lyocell). ”För varje ton som återvinns med Renewcells metod så minskas koldioxidutsläppen med över 6 ton”, kommenterar Boris Gyllhamn, investment manager på Almi Invest till Veckans Affärer.

Jag citerar från Veckans Affärer:

”Fakta: Så går återvinningen till

Till fabriken i Kristinehamn kommer avlagda plagg från konsumenter och textilier från produktionsspill.

Efter att textilierna har gått igenom en mekanisk och kemisk process kommer i princip ren cellulosa ut på andra sidan. Denna torkas sedan och pressas, och kan i ett senare skede lösas upp och bli till fibrer som kan användas i nya kläder, med enligt bolaget, ”jungfrulig kvalitet”.

Att bryta ned ett avlagt klädesplagg till fibrer tar ungefär 1 timme och för att få fram 1 kg fibrer krävs omkring 1,1 kg textilier. Plaggen kan återvinnas minst 5-7 gånger, enligt bolaget.”

Visst låter detta kanonbra? Cellulosafibern är skön att ha på sig eftersom den suger upp fukt och den har dessutom ett vackert fall. Den skrynklar mer än bomullen, men är och andra sidan lätt att stryka. Att ta fram ny vanlig viskos av träflis och bambu är mycket miljöovänligt, tyvärr. Jag hoppas nu att de kommit på en mer miljövänlig procedur som är hållbar inför framtiden. Ett exempel på att det går att göra är tillverkningen av cellulosafibern Lyocell som tillverkas i ett slutet system som är avsevärt miljövänligare än den vanliga viskosmetoden.

Bland annat HM och Kappahl är med och stöttar detta projektet ekonomiskt, så nu alla sytokar där ute är det dags att källsortera alla små och stora tygbitar som blir över och lämna in dem så att vi kan köpa miljövänliga tyger i framtiden!

Jag hoppas att du får en skön, solig och syig vecka!

/Christina ❤

Fotnot:

https://www.va.se/nyheter/2019/06/24/guldregn-over-svenska-framtidstyget–hm-och-kappahl-ar-med-och-investerar/

(25 juni 2019 klockan 9:35)

 

Annons

3 kommentarer på “En ny miljövänlig återvunnen fiber är på gång!

  1. Hej
    Intressant, undrar vilka slags textila material de kan återvinna. De kallar materialet cellulosa – jag har lärt mig att det är från växter. Hittar nu på företagets hemsida https://renewcell.com/ att det är bomulls och viskos plagg som kan återvinnas – hoppas att även plagg med blandningar tex bomull-elastan kan delas och att bomullen kan tas tillvara. Är tyvärr inte så bra på engelska men ska sätta mig och läsa noga. Fantastisk om fibern kan ”göras om” 5-7 gånger.
    Tack för tipset!
    mvh Fröken Slöjd

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s