Sytrix

Somligt måste få ta tid!

För nästan 40 år sedan (1981) startade jag arbetet med att sy mig en egen folkdräkt. Då kom jag så långt att jag sydde särk och kjol. 1998 tog jag några steg till, sydde ny särk eftersom den gamla försvunnit i en flytt och köpte hallonrött jaquardvävt fint ylletyg och klippte till ett livstycke samt sydde 2 klutar, den vita blev bara nästan klar. 2011 tråcklade jag hjälpligt ihop livstycket men insåg att jag inte riktigt visste hur jag skulle få ihop det, så jag lade ner projektet, igen! Hösten 2019 bestämde jag mig för att nu skulle jag söka upp någon som kunde hjälpa mig. Jag hittade fantastiska Viktoria som jobbar ideellt för en folkdansförening i Lund med att hjälpa till med folkdräktssömnad. Nu är livstycket i stort sett klart, dels tack vare Viktoria och dels tack vare Helsingborgs museum som lät mig komma och fotografera in- och utsida så att jag kunde kopiera så nära som möjligt. 2020 har jag dessutom lagt till en tröja som jag tycker blev så fin och sytt fast den sista halvmetern knypplad spets på den sedan länge broderade vita kluten. Här är några bilder på dräkten opressad. Dräkt från Luggude Härad i NV Skåne. Original till livstycke finns i Helsingborgs museums samlingar och original-tröjan finns på Nationalmuseum i Stockholm (Du hittar den HÄR!).  

Nu ska jag sy om särken från 1996 (den är daterad) för den är bla för stor i halsen.

Stor kram!

Christina ❤

IMG_3552IMG_3551IMG_2950 REDIMG_2949

Annons

2 kommentarer på “Somligt måste få ta tid!

  1. Åh vad roligt att se!
    Jag har en likadan som min mamma sydde på 80-talet. Hon gick en kurs där de fick väva tyget, sy sin dräkt och om jag inte minns fel även tillverka de silversmycken som tillhör Luggudedräkten. Inspirerande att se att hantverket fortfarande lever!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s